BİR ŞİİRLİK CAN: KELEBEĞİN RÜYASI

-Enes Sünbül


“Günün birinde ermiş, rüyasında kelebek olduğunu görmüş. Uyandığında kafası karışmış. Kendi kendine şöyle demiş: ‘Ben mi rüyamda kelebek olduğumu gördüm yoksa kelebek mi rüyasında ben olduğunu gördü?’ “

             
1940’lı yıllarda Zonguldak’ta yaşamış iki genç şairin hayatını konu alan filmde, Yılmaz Erdoğan kendi ustalığını yâd edercesine bir başka ustayı, Behçet Necatigil’i canlandırıyor. Genç öğrencilerinden Muzaffer Tayyip Uslu (Kıvanç Tatlıtuğ) ve Rüştü Onur (Mert Fırat) günün birinde zengin bir aileye mensup olan Suzan’a âşık olurlar ve bir iddiaya girerler. Çünkü “en güzelinin bile bir şiirlik canı” olduğuna, şiirin fethedemeyeceği kalp olmadığına inanırlar. Yalnız ikisinin de dikkate almadığı bir şey vardır ki onlara çok fazla zaman tanımaz: “Verem”

Her bir repliği izleyicinin kalbine yazılan film bittikten sonra, damağınızda kalan tat, harika bir şiir okumuşsunuz hissiyle eş değer. Tatlıtuğ’ un ağzından çıkan her bir dize adeta havada dağılıyor, izleyicinin dimağına kazınıyor. Mert Fırat ise canlandırdığı Rüştü karakterinin hakkını sonuna kadar veriyor. Muzip tavırları ve ‘en kötü sözleri bile en güzel’ şekilde söylemesi oyuncunun üzerinde hiç de garipsenmiyor. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki bu rolleri başkaları böylesine şiirsel yansıtamazdı.
Her sahnesini o kadar beğendim ki önce herkesle paylaşmak istedim. Sonra birden kendi kendime dedim ki, oturup filmin tamamına zaman ayırmayan hak etmiş miydi böyle bir şaheser hakkında spoiler almayı?:)

Yönetmenliğini ve senaristliğini Yılmaz Erdoğan'ın üstlendiği filmin yapımcılığı yine BKM'ye ait. Çekimleri Zonguldak ve İstanbul'da gerçekleştirilen yapım, aynı zamanda Zonguldaklı madencilerin de öyküsüne değiniyor. Oyuncu kadrosunda Yılmaz Erdoğan, Mert Fırat ve Kıvanç Tatlıtuğ’un, Belçim Bilgin, Taner Birsel, Ahmet Mümtaz Taylan gibi genç-usta pek çok isim de yer alıyor.

Filmi izlemenizi tavsiye ediyor ve yazıyı Behçet Necatigil’in Yılmaz Erdoğan’ın sesinde hayat bulan dizeleri ile bitirmek istiyorum.
“Belki bir kelebek o kadar memnun ki rüyasından
Uyanmak istemiyor uykusundan…”

Yönetmen: Yılmaz Erdoğan
Oyuncular: Kıvanç Tatlıtuğ, Mert Fırat, Yılmaz Erdoğan
Tür: Dram
Süre:  1s 51dk



                                                                                                                         @enesunbul