MÜSLÜMAN KARDEŞLERİN LİDERLERİ

 -Ahmet Mücahit DANIŞMAZ




بسم الله الرحمن الرحيم

Müslüman Kardeşlerin Liderleri - Barış Oktay


İnsan Kişilerden ve Kurumalardan Etkilenir...

İnsanlar etkilenir. Bu etkilenme faydalı ve zararlı olmak üzere iki kısımdır. Şimdilik faydalı kimdir yararlı kimdir muhasebesini alt paragraflara bırakalım ve insan kimlerden etkilenir sorusunu soralım. Kurumlar ve kişiler insanda derin izler bırakır diyelim. Kurumlardan kasıt en başta aile olmak üzere okul, dernek, parti gibi mekanlardır. Kişilerden kasıt ise en başta baba-anne (ki kaç tane baba-anne çocuğunu keyfiyet olarak faydalı etkiliyor sorusunu zihninize derç edeyim) olmak üzere yakın arkadaş, samimi bir abi gibi şahıslardır.

Kitabımız İslami olarak düşüneceksek faydası tartışılmayacak kadar büyük bir kurum/teşkilat olan İhvan-ı Müslimin’in (Müslüman Kardeşler) liderlerini anlatıyor. Bununla beraber liderleri anlatırken Müslüman Kardeşlerin tarihini anlatmaktan da geri kalmıyor. Bu sebeple parçacı portre yazılarından çok daha tercihe şayan.

İhvan’ın, kurulduğu günden bu yana sekiz tane lideri oldu. Bu liderlerin en mühim özellikleri karşılaştıkları zorluklara karşı sabrı ve itidali elden bırakmamaları. Biraz daha ayrıntıya girecek olursak; şehit olmuş bir Hasan el-Benna ve ortalama yirmi yıl hapishane hayatı yaşayan diğer liderler var. Hatta İhvan’ın mevcut lideri Prof. Dr. Muhammed Bedi şu an hapishanede. Yani İhvan’ın şu an dahi Allah yolunda çektiği çileler bitmiş değil. Zaten Allah yolunda cihat edip de başı sıkıntıya girmeyen kim var ki… (Takıldığım yer şurası: Coğrafya farkı elbette önemli bir etken ama bizde altı ay hapse giren büyük İslam mücahidi oluyor)


İhvan-ı Müslimîn’in İslam Coğrafyasına Etkisi...

İhvan-ı Müslimîn hareketi Alem-i İslam’ın doğusundan batısına her yerde faaliyette bulunmuş bir teşkilattır. Mevdudi tarafından Pakistan’da kurulan Cemaati İslamiyye hareketi ve Türkiye’de Erbakan Hoca tarafından kurulan Milli Görüş hareketi hem teşkilatlanma hem de fikir bakımından İhvan-ı Müslimin’den çokça etkilenmiştir. Günümüzde de bu etkileşim yıllık görüşmelerle devam ediyor.

İhvan’ın Filistin’deki Mücahedesi...

Nerede olursa olsun bütün İslamcı hareketlerin Filistin diye bir derdi vardır. İhvan’da zaten bunun olmaması düşünülemezdi. Üstad Hasan el-Benna Filistin için özel birlikler kurmuş bu birliklere de “Nizam’ul Hass” ismini vermişti. Bu birlikler 1947 yılında Filistin'de aktif olarak çalışmaya başladı. Hasan el-Benna bu çalışmaları Filistin’de büyük Mücahit İzzeddin el-Kassam ile yürütüyordu. İzzeddin el-Kassam’ın vefatından sonra bu çalışmalar Kudüs Müftüsü Şeyh Alim Hacı el-Hüseyin ile yürütüldü. İhvan’ın genel mürşitlerinden Ömer Tilmisani ve Muhammed el-Hudeybi Filistin cihadında bulundu hatta el-Hudeybi bir yıl kadar İsrail zindanlarında esir oldu. Yine diğer bir İhvan lideri Mehdi Akif de Filistin’e gönderilen askerlerin eğitiminden sorumlu olan kumandanlardan.

Liderlerden kısa kısa...

Hasan el-Benna, girdiğim bütün mülakatlarda kimi örnek alıyorsun sorusuna verdiğim ikinci cevap. (Birincisi Erbakan Hoca’dır) Davanın kurucusu olup samimiyet ve azmi tekrar tekrar anılmaya değer... Benna’yı yazmak değil, üzerine konuşmak lazım.

Hasan İsmail el-Hudeybi, Benna’dan sonraki zulüm sürecini itidalle yönetti. Aşırılığa kaçan kardeşleri için “Yargıç değil, davetçiyiz” kitabını yazdı. Bu duruş ihvanı aşırılığa kaymaktan korudu, mutedil bir çizgide tuttu.

Ömer Tilmisani, cemaati yeniden dirilttiği için ikinci Hasan el-Benna olarak adlandırılıyor. Cemaatin ilk avukatı. Kitap içerisinde Üstad Benna ile çok güzel hatıratları var. Bir tanesini şöyle aktarıyor: “Hayatım boyunca unutamayacağım sözlerinden bir şuydu: Ey Ömer! Her Müslümanda muhakkak bir hayır vardır ve o hayrın işletilerek Müslümanlara yararlı bir hale getirilmesi mümkündür.”

Muhammed Hamid Ebu’n Nasr, 20 sene hapis yattı. Yıllarca Ömer Tilmisani’nin yardımcılığında bulundu. Müslüman ülkeler arasındaki sorunlara arabuluculuk yapmaya çalıştı. Yaser Arafat ile görüşmelerde bulundu. Türkiye’yi yakından takip etti. Türkiye’nin bir gün yeniden İslam’ın merkezi olacağını dile getirdi. Hatta o denemede Hürriyet Gazetesi yazarı Murat Bardakçı ile Röportaj yaptı. (Tabi ki bu durum medyaya menfi olarak yansıtıldı.)

Mustafa Meşhur, 20 küsür sene Medrese-i Yusufiyye’de bulundu. (Bunu anlamayan yazıyı okumayı bıraksın) Afganistan’da arabuluculuk yaptı. Hizmet çalışmalarını sürdürürken aynı zamanda makaleler yazmaya devam etti. Bugün bu makaleler büyük bir “davet fıkhı külliyatı” haline geldi. (Ravza Yayınları bu kitapları tercüme ettirdi ve bastı) İslam Aleminin farklı yerlerine ziyaretlerde bulundu. Türkiye ziyaretinde rahmetli Erbakan Hoca ile görüştü. Türkiye’nin bir gün yine Alemi İslam’ın lideri olacağını söyledi.

Muhammed Me’mun el-Hudeybi, ikinci Genel Mürşit Hasan İsmail el-Hudeybi’nin oğludur. Filistin cihadına katıldı. İsrail’in elinde bir sene esir kaldı. Üstad Mustafa Meşhurla yıllarca beraber çalıştı. 20 küsür sene hapiste kaldı. Lider olduktan iki sene sonra vefat etti.

Mehdi Akif ismini geçen senelerde vefatında duymuştum. Kitaptaki hatıraları çok hoş. Ezher Üniversitesine okumaya gelen Türklerle özel bir muhabbet kuruyor. İslam dünyasının en etkili 50 şahsiyetinin 12.’si seçildi. Bir dönem liderlik yapıyor ve çağın şartlarına göre yeniliklerin önünün açılması için liderliği bırakıyor. Rahmetli Muhammed Mursi’den sonra yapılan cazibeli tekliflere rağmen eğilmiyor. Sonuç olarak hapiste kalıyor ve şehadeti seçiyor. 2017 yılında hakka yürüdü.

Prof. Dr. Muhammed Bedi, Ihvan-ı Müslimin’in şu an ki lideri. Hapiste. 1999’da Mısır Cumhuriyeti Bilgi Kurumu tarafından yayınlanan Arap Bilimsel Ansiklopedisi’nde ilk 100 Arap bilim adamı arasında gösterildi. Sisi’ye karşı ayaklanmak için 30 milyona yakın İhvan mensubunu protesto amaçlı sokaklara döktü. Oğlu protesto esnasında şehit edildi. Evi yakıldı. Davası uğruna mücahedesini sürdürüyor.

Son Olarak...

Bu kitap bu zamana İhvanla alakalı okuduğum kitaplardan en beğendiğim. Mehmet Ali Büyükkara Hoca’nın “Çağdaş İslami Akımlar”, Üstad Hasan el-Benna’nın “Risaleler ve Hatıratım”, Diyanet Ansiklopedisi’nin “İhvan-ı Müslimin, Hasan el-Benna” maddeleri, ben daha okumadım ama Yusuf el-Karadavi’nin Hasan el-Benna hakkındaki kitapları ile iyi bir İhvan-ı Müslimin okuması yapılabilir. Hoşça bakın zatınıza.. 

      



Yorumlar