ÖNCELİKLER FIKHI

 -Ahmet Mücahit DANIŞMAZ


بسم الله الرحمن الرحيم

ÖNCELİKLER FIKHI  

Biz bu kitabın başlığına “öncelikler fıkhı” değil de, hayatın öncelikleri diyelim. Çünkü fıkıh hayatın ta kendisi demektir. Bugün yaşam koçlarının hayatta öncelikleriniz olsun, program yaparken öncelikli ve acil olanlara öncelik verin ve programınıza önceliklilerden başlayın tavsiyelerini bu kapsamda değerlendirelim. ( Baya öncelikli bir başlangıç oldu.) Bu kitabı diğer kitaplardan ayıran en önemli özellik herhangi bir yaşam koçu tarafından değil, ilmiyle İslam aleminde büyük bir yer edinen “Yusuf el-Karadavi” gibi bir alimin yazmış olması.

Sizin de tahmin edeceğiniz gibi kitap bol bol ayet, hadis ve sahabe hayatlarından örnekler veriyor. Başlıklar da oldukça mühim; bilginin amele, içtihadın taklide, kolaylaştırmanın zorlaştırmaya öncelenmesi gerektiğinden bahsediyor Yusuf el -Karadavi.

Ameller, emredilenler ve yasaklananlar bakımından öncelenmesi gerekenlere dair uzun uzun izahlar yapıyor büyük alim.

Faydası uzun ve tesiri kalıcı olan amel tercih edilmeli. Fitne zamanları amele öncelik verilmeli. Amellerin faziletleri yere, zamana ve duruma göre değişebilir. Bunları dikkate alarak hareket etmeliyiz. Değil mi ki, bugün insanlığın sorunu ehemle mühimi ayırt edememek. Farzlar sünnet ve nafilelerden daha önceliklidir. Toplumun hakları fertlerin haklarından önceliklidir.

Islah alanındaki önceliklerimize gelince benim asıl ilgi alanım burası. Sorular şöyle: Önce çalışma mı ilim mi? Neden önce ilim? İlimsiz yapılan çalışmanın değeri? gibi sorular.

Muhteremler önce ilim gelir çünkü bir çalışmanın usulünü adabını bilmiyorsanız bu işin nihayetinde bizi doğru olana ulaştırmayacaktır. Namaz bir ameldir. Namazın neden ve nasıl kılınması gerektiğini ise ilimle öğreniriz. Neden kılıyoruz sorusunu cevaplamazsak şuursuz, nasılını cevaplayamazsak usulünce yapmamış oluruz ki bu da pek etik olmaz. Bunun ibadet bölümünün misalini biz verdik. Sizde anne-baba olmak, eş olmak, çocuk yetiştirmek, kardeş olmak, insanları İslam davet etmek üzerine niçin ve nasıl sorularını sorun. Bakın kaynağı da ben veriyorum. Kurana ve sünnete bakacaksınız veya Kuranı sünneti bilen bir bilene danışacaksınız.

Son olarak kitabın sonunda “modern çağın ıslahatçılarının davetlerinde öncelikleri” diye bir başlık açılıyor. Burada Hasan el-Benna, Seyyid Kutup, Mevdudi, Abduh, Muhammed Gazali gibi davetçilerin davette neyi daha öncelediklerini örneklerle anlatıyor. Tabi bu bölümde tasvip etmeyeceğimiz birkaç adam da yok değil. Neyse!

Kalbinizin sahibine emanet olun. 

Selamun Aleyküm…


Yorumlar